Lasagne bolognese - Lasagne zapečené s bolonskou omáčkou

(inšpirácia: www.taste.com.au)


"single serving" lasagna


4 porcie

Ingrediencie:

Omáčka bolognese:
500 g mleté hovädzie mäso
1 PL olivový olej
1 menšia alebo 1/2 väčšej cibule
2 strúčiky cesnaku
1 chilli paprička
2 ČL sušená bazalka
2 ČL sušené oregano
niekoľko stoniek čerstvej bazalky
1 PL chilli omáčka
7 PL jemne pálivý kečup
300 g paradajkový pretlak (používam značku Hamé)
150 ml červené víno

Okrem toho:
cestoviny lasagne z tvrdej pšenice (používam značku barilla)
200 - 300 g syr mozzarella alebo gouda (u mňa bezlaktózové)
soľ, čierne korenie
nasekaná pertžlenová vňať alebo čerstvá bazalka

Postup:
  • Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky a krátko orestujeme, kým cibuľa nebude mať zlatú farbu. 
  • Pridáme mleté hovädzie mäso a opečieme, kým nebude mať svetlú farbu. K mäsu dáme chilli papričku nakrájanú na kolieska, bazalku, oregano, soľ, čierne korenie, chilli omáčku, kečup, pretlak a červené víno. Poriadne premiešame, znížime teplotu, panvicu zakryjeme pokrievkou a  dusíme, kým mäso nebude mäkké. Občas premiešame. Ak by omáčka počas varenia veľmi zhustla, môžeme ešte priliať víno.
  • Keď je omáčka hotová, pridáme čerstvú bazalku.
  • Cestoviny dáme variť do vriacej osolenej vody a uvaríme al dente.
  • Do veľkej zapekacej misy, alebo do malých misiek vrstvíme plátok lasagní, omáčku, syr, plátok lasagní, omáčku, znova plátok lasagní, omáčku a syr.
  • Zapekáme v rúre predhriatej na 190 stupňov 20 minút.
  • Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
  • Do lasagní nepridávam bešamel, pretože ho nemám rada a nevidím žiadny zmysel v konzumácii mlieka zmiešaného s múkou. Namiesto bešamelu pridávam viac syra nielen na vrch, ale aj dovnútra lasagní.
  • Používam výlučne hovädzie mäso. Dá sa použiť aj bravčové, ale mne do lasagní chuťovo nesadne (priznávam sa bez mučenia, bravčové mäso mi veľmi nechutí).
  • Na červenom víne nešetrite. Čím kvalitnejšie použijete, tým bude omáčka lahodnejšia. Jedlo nebude obsahovať alkohol, pretože počas varenia sa odparí.
  • Cestoviny predváram, aj ked' je na obale uvedené, že to nie je potrebné. Raz som pridala cestoviny neuvarené a počas pečenia sa ich konzistencia vôbec nezmenila. Nakoniec som lasagne jedla tak, že som z tvrdých cestovín oškrabala omáčku a zjedla som ju so syrom :)

Komentáre