Cuketová "pizza" (low carb)

Nízkosacharidová náhrada klasickej pizze. V nízkosacharidových a fitness receptoch sa vo veľkej miere používajú vaječné bielka, ktorých úlohou je zabezpečiť, aby ostatné ingrediencie držali pokope. Ja som bielky nahradila chia semienkami, ktoré síce nemajú tak dobré energetické hodnoty, ale "pizza" bude vhodná aj pre ľudí alergických na vajíčka. 



1 väčšia "pizza"

Ingrediencie:

200 g cuketa
soľ
100 g nahrubo nastrúhaný syr (použila som bezlaktózovú mozarellu)
1 ČL chia semienka
3 PL voda
2 PL kečup
1 ČL korenie na pizzu
4 ks šampiňóny
100 g šunka (alebo varené/pečené kuracie mäso)
20 g nízkotučný syr (použila som bezlaktózový syr baronesse)

Postup:
  • Chia semienka zmiešame s vodou a necháme 5 minúť postáť, kým nevznikne gel. 
  • Cuketu aj so šupkou nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme a premiešame. Potom poriadne vyžmýkame šťavu, ktorú cuketa pustí. Čím lepšie sa nám podarí vyžmýkať šťavu, tým lepšie bude bude "korpus" držať pokope.
  • Vyžmýkanú cuketu zmiešame s nastrúhaným syrom a chia semienkami. Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý v tenkej vrstve do tvaru kruhu rozotrieme cuketovo - syrovú masu. 
  • Pečieme na hornej mriežke v rúre rozohrietej na 200 stupňov 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
  • Mierne vychladnutý korpus potrieme kečupom, posypeme korením na pizzu a obložíme šunkou/kuracím mäsom, na plátky nakrájanými šampiňónmi a syrom.

  • Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov 10 minút. 

Komentáre