Domáce mascarpone (lactose free)




110 gramov mascarpone

Ingrediencie:

200 ml bezlaktózová smotana na šľahanie
2 ČL citrónová šťava
okrem toho:
husté sitko
gáza
(kuchynský teplomer - nie je nutnosťou)

Postup:
  • Nachystáne si misku, do ktorej vložíme sitko vystlané niekoľkými vrstvami gázy. Myslím, že by sa dala použiť aj látková vreckovka, ale vyskúšané to nemám.
  • Smotanu nalejeme do hrnca s hrubým dnom a za stáleho miešania zohrejeme na teplotu 88 stupňov Celzia. Ak kuchynský teplomer nevlastníte - ako ja - tak tá správna teplota by mala byť niekde v bode, keď sa zo smotany parí a okolo okraja sa tvoria malé bublinky. 
  • Keď má smotana správnu teplotu, prilejeme citrónovú šťavu a za stáleho miešania varíme štyri minúty. Smotana začne pomaly hustnúť.
  • Po štyroch minútach odstavíme a necháme 30 - 40 minút chladnúť pri izbovej teplote. Zhruba každých 10 minút premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila korka. Počas chladnutia bude ďalej hustnúť.
  • Po 40 minútach prelejeme smotanu do pripraveného, gázou vystlaného sitka a odložíme aspoň na 6 hodín do chladničky.
  • Do misky bude odkvapkávať srvátka, jej množstvo može byť rozne, u mňa bolo celkové množstvo cca 1 - 2 PL.
  • Na výrobu domáceho mascarpone sa dá samozrejme použiť aj obyčajná, nie bezlaktózová smotana.

Komentáre