Koláč Bakewell (lactose free)
(inšpirácia: www.laskominyodmaryny.cz)
tortová forma s priemerom 24 cm
Ingrediencie a postup:
Cesto:
150 g špaldová hladká múka
150 g alsan (alebo bezlaktózové maslo)
1 ks vanilínový cukor
štipka soli
Verzia bez mandľových plátkov
Koláč posypaný mandľovými plátkami
tortová forma s priemerom 24 cm
Ingrediencie a postup:
Cesto:
150 g špaldová hladká múka
150 g alsan (alebo bezlaktózové maslo)
1 ks vanilínový cukor
štipka soli
- Múku zmiešame s cukrom a soľou, pridáme studený alsan nakrájaný na malé kocky a spracujeme cesto.
- Cesto rozvaľkáme a prenesieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Najjednoduchšie je cesto rozrezať na niekoľko častí, prenieť do formy a utlačiť, aby sa znova spojilo.
- Popicháme vidličkou a pečieme 25 minút pri teplote 170 stupňov. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť.
Náplň:
200 g maliny (použiť sa dajú čerstvé aj mrazené, mrazené pred použitím nerozmrazovať)
150 g malinový džem
100 g alsan (alebo bezlaktózové maslo alebo ghee)
3 žĺtka
100 g trstinový cukor
100 g pomletých blanžírovaných mandlí
(mandľové plátky na posypanie)
- Korpus potrieme džemom a poukladáme na neho maliny.
- Maslo rozpustíme.
- V mixéri rozmixujeme trstinový cukor, mandle a žĺtka. Prilejeme rozpustené maslo a znova premixujeme, kým sa zmes nespojí.
- Zmes nalejeme na maliny. Povrch môžeme posypať mandľovými plátkami.
- Pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Krájame až po úplnom vychladnutí, inak sa bude náplň roztekať.
Komentáre
Zverejnenie komentára