Krehký ovocný koláč Galette (vegan)

(inšpirácia: www.laskominyodmaryny.cz)





1 galetta

Ingrediencie:

Krehké cesto:
100 g múka špaldová hladká
50 g alsan (alebo bezlaktózové maslo)
1 balíček vanilínový cukor
3 PL ľadová voda
štipka soli

Náplň:
3/4 HR lesné ovocie (môže byť aj mrazené, pred použitím nerozmrazovať, ja som použila mrazené černice a červené ríbezle)
1 PL múka špaldová hladká
1/2 balíčka vanilínový cukor
1 PL trstinový cukor

Postup:
  • Múku zmiešame s vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme alsan nakrájaný na malé kocky a rukou zmiešame na mrveničku. Potom pridáme 3 PL ľadovej vody a hnetieme, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Pracujeme rýchlo, aby sa alsan veľmi neroztopil. Z cesta vytvarujeme guľu a uložíme na hodinu do chladničky. 
  • Na kuchynskú linku položíme utierku a na ňu dáme papier na pečenie. Cesto rozvaľkáme na papieri do tvaru kruhu s hrúbkou 3 mm (utierka slúži na to, aby sa pri vaľkaní papier šmýkal čo najmenej).  Cesto je skutočne veľmi krehké, preto s ním treba robiť opatrne, aby sa neprilepilo na valček a nepotrhalo.
  • Papier s cestom preložíme na plech na pečenie. 
  • Na náplň zmiešame lesné ovocie s múkou a vanilínovým cukrom, aby sa obalilo. Rovnomerne uložíme na cesto 3 cm od okraja. Okraje preložíme smerom nahor tak, aby ovocie nemohlo vytiecť von. Posypeme 1 PL trstinového cukru.
  • Rúru predherejeme na 200 stupňov, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme 30 minút, kým okraje cesta nebudú mať zlatú farbu.
  • Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.






Komentáre