Domáce karamelové salko (lactose free)
130 ml karamelového salka
Ingrediencie:
200 ml bezlaktózová smotana na varenie
15 g alsan (alebo bezlaktózové maslo)
70 g svetlý trstinový cukor
Postup:
- Do hrnca s hrubým dnom dáme alsan a trstinový cukor a necháme ho skaramelizovať.
- Keď cukor skaramelizuje, znížime teplotu na minimum a pomaly prilejeme smotanu. Bude to prskať a cukor stvrdne. Zvýšime teplotu na stredný stupeň (používam indukčnú varnú dosku a varila som na stupni 5) a za stáleho miešania necháme cukor opäť rozpustiť.
- Privedieme k varu. Počas celej doby varenia musí smotana pomaly vrieť.
- Od momentu, keď je cukor rozpustený, bude trvať približne 15 minút, kým bude salko hotové.
- Prvých 10 minút som smotanu premiešala len občas, potom začala hustnúť a za stáleho miešania som varila ešte 5 minút.
- Variť som prestala, keď som dosiahla konzistenciu hustejšieho pudingu. Po vychladnutí salko ešte trocha zhustne.
Komentáre
Zverejnenie komentára