Brownies bez vajec a laktózy (vegan)

(inšpirácia: www.cookingandme.com)

Už mnoho krát som hľada na internete recept na bezvaječné či vegánske brownies. Receptov bolo veľa, ale všetky obsahovali nejakú umelú náhradu vajec a množstvo ďalsích nezmyselných ingrediencií. Tak som si vymyslela vlastný recept a na prvý krát sa vydaril viac než dobre.
Konzistencia nie je pre brownies typická "vlhká, akoby nedopečená", pretože takú nemám rada, je jemnejšia a vláčnejšia, ale chuťou je od originál brownies skoro na nerozoznanie :)





okrúhla forma s priemerom 24 cm

Ingrediencie:

130 g čokoláda s obsahom kakaa 70%
1 HR rastlinné mlieko (ja som použila kokosovo - ryžové)
3/4 HR múka špaldová hladká
1/2 HR + 2 PL trstinový cukor
1/4 HR olivový olej
40 g vlašské orechy nasekané nadrobno
1 ČL vanilkový extrakt
štipka soli

Postup:
  • Rastlinné mlieko zohrejeme tesne pod bod varu. Pridáme čokoládu nalámanú na malé kúsky a necháme 5 minút odpočívať.
  • V jednej mise zmiešame suché ingrediencie - múku, trstinový cukor, nasekané vlašské orechy, sódu bikarbónu a štipku soli.
  • Čokoládu vymiešame dohladka, pridáme olej a vanilkový extrakt. Poriadne premiešame.
  • Čokoládovú zmiešame so suchými ingredienciami. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Po upečení necháme úplne vychladnúť, vyberieme z plechu a nakrájame. 
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.


Komentáre