"Better Than Sex" Chocolate Mousse

(inšpirácia: www.lorrainepascale.com)


Prípravu tejto čokoládovej peny som prvý krát videla na TV Paprika v programe Lorraine Pascale - Pečeme snadno a rychle. Napriek tomu, že obsahuje pre mňa zakázané suroviny, Lorraine jej chuť opisovala s takým pôžitkom, až som si povedla: toto musím vyskúšať. Ako ochutnávači poslúžili - ako obyčajne pri všetkom sladkom, čo ja sama nemôžem zjesť, ale chcem vyskúšať pripraviť - moji kolegovia. Tak vznikol aj názov "Better Than Sex" Chocolate Mousse, keď jeden z nich po niekoľkých lyžičkách povedal "toto je lešie ako sex" :)
 V programe sa pena podávala s čerstvými malinami, ktoré s tmavou čokoládou vyvorili pekný farebný kontrast. Keďže v našich zemepisných šírkach nastane sezóna malín až o niekoľko mesiacov, recept som mierne upravila a spravila som penu z tmavej aj z bielej čokolády.
Pôvodný recept nájdete TU.







4 - 6 porcií podľa veľkosti pohárov


Ingrediencie:

100 g čokoláda s obsahom 90% kakaa
100 g biela čokoláda
160 ml smotana na šlahanie
3 ks čerstvé vajíčka veľkosť M
3 PL práškový cukor
pistácie a kakao na ozdobu 


Postup:

  • Smotanu na šľahanie rozdelíme do dvoch misek v pomere 100 ml a 60 ml. Dáme zohriať na horúco, nie však na bod varu.
  • Čokoládu nalámeme na menšie kúsky. Tmavú čokoládu nasypeme do 100 ml šľahačkovej smotany, bielu do 60 ml smotany. Necháme 5 minút odpočívať. Odoláme nutkaniu čokoládu miešať :)
  • Kým sa čokoláda roztápa, oddelíme žĺtka a bielka. Vajíčka sa budú konzumovať surové, preto je dôležité, aby boli úplne čerstvé. Bielka dáme do čistej a suchej misky a elektrickým šľahačom (kto má trpezlivosť a dostatočne silné ruky tak aj ručne) vyšľaháme do tuha. Bielka sú správne vyšľahané, ak zostanú v miske, aj keď ju obrátite hore dnom. Keď sú bielka dobre vyšľahané, postupne po jednej lyžici prišľaháme cukor. Ten spôsobí, že bielkový sneh bude vyšľahaný skutočne do tuha.
  • Čokoládu vymiešame do hladka a necháme chvíľu vychladnúť. Žĺtka rozdelíme na dve časti, jednu pridáme k tmavej, druhú k bielej čokoláde. 
  • Bielkový sneh rozdelíme do dvoch misiek. Naberieme kopcovitú PL snehu z jednej misky a pomaly ho primiešame k tmavej čokoláde. Potom prelejeme čokoládu do misky, z ktorej sme už vzali 1 PL snehu. Pomaly ručne miešame, kým sa zmes nespojí. Je potrebné dávať pozor, aby sme čokoládu nemiešali zbytočne dlho, chceme, aby v bielkach zostalo čo najviac vzduchu, aby bola pena krásne nadýchaná.
  • Rovnako postupujeme aj s bielou čokoládou.
  • Vrstvíme do pohárov, najprv tmavú, potom bielu čokoládovú penu.
  • Ozdobíme nasekanými pistáciami, alebo kakaom.
  • Dáme stuhnúť na pár hodín do chladničky a môžeme podávať.




  • Ja rada používam kvalitnú tmavú čokoládu s vykovým obsahom kakaa, ale pokiaľ máte sladší jazýček, použite namiesto výlučne 90% - nej čokolády 50 g vysokopercentnej a 50 g mliečnej čokolády. 







Komentáre