Plavba po Karibiku Part 3 - Svätá Lucia


Druhý deň sme zakotvili na ostrove Svätá Lucia. Ostrov je vulkanického pôvodu. Pôvodní obyvatelia sú Karibovia, prví Európania na ostrove boli Španieli a prvú kolóniu tu vytvorili Francúzi. O ostrov medzi sebou bojovali Francúzi a Briti, až napokon pripadol Británii. V súčasnosti má plnú nezávislosť, hlavou štátu je však stále britská kráľovná zastupovaná generálnym guvernérom. Ostrov je súčasťou Britského Spoločenstva národov. Platí sa východokaribským alebo americkým dolárom. 



Svätá Lucia bola jediným ostrovom, kde sme na prepravu nezvolili taxík, ale rýchločln. Aj keď som mala pôvodne naplánovanú trasu taxíkom, v prístave som si nechala vysvetliť, že cesta kľukatými úzky ostrovnými cestami by zabrala veľa času, bolo by nám zle, nemali by sme dostatočný priestor na obhliadku toho, čo sme vidieť chceli a predsa je lepšie rovno z lode presadnúť na čln, že... Rozhodnutie sa ukázalo ako veľmi správne, kinedryl som si síce preventívne dala, ale jazda bola skvelá, akčná a zábavná - rozumej borec za volantom sa rozhodol ukázať turistom ako sa má správne člnkovať – čím rýchlejšie tým lepšie, som macher, všetkých ostatných predbehnem :) Vyrazili sme z hlavného mesta Castries do Marigot Bay, parádnej zátoky, kde sa raz vraj skryla celá britská flotila prenasledovaná francúzskym loďstvom a vraj tam má dom Mick Jagger aj Sophia Loren. Údajne si tam dom chcel kúpiť aj Nicolas Cage, ale majiteľ odmietol predať...po tom, čo je na tom pravdy som nepátrala, domčeky to boli pekné, ide sa ďalej. 



Pokračovali sme do mestečka Soufriere, ktorému kraľujú dve sopečné hory známe ako Pitons – Gros Piton a Petit Piton. Tieto hory si zahrali aj v povestných Pirátoch z Karibiku v scéne, kde kapitán Jack Sparrow na potápajúcej sa lodi vzdáva hold obeseným pirátom. Tu sme sa dve hodiny túlali uličkami, dali si miestne pivo s miestnym borcom v miestnej krčme a nechali sme sa unášať atmosférou. Ak pôjdete na ostrov Sv. Lucia, určite mestečko Soufriere nevynechajte, farebné domčeky, koloniálna architektúra a bujná zeleň si podmania každého.




Následne sme pokračovali na pláž Anse Chastanet s jemným šedočiernym sopečným pieskom. Po beach break nám naši lodivodi doplnili pitný režim: rozumej rum a karibský punč (ok, mali aj vodu a kolu), naložili nás do člna a okolo mestečka Canaries nás dopravili naspäť do prístavu.



Slovákom však plavby stále nestačilo a tak sme sa z prístavu ešte odviezli vodným taxi do centra hlavného mesta Castries. Boli sme už unavení a hladní tak sme tam veľa času nestrávili. Pozreli sme to, čo cez deň nestihli miestni predať na rybom trhu, pozreli sme aj trh ovocný a pešobusom sme sa pomaly pobrali späť na loď. 

TIP: Čo sa dá na ostrove ešte vidieť

  • sopka La Soufriere, ktorá je označovaná za jedinú drive-in volcano na svete - ku kráteru sa dostanete pešo alebo autom
  • Sulphur Springs – sírové pramene, kde sa môžete natrieť (údajne) liečivým bahnom
  • vodopád Toraille
  • pláže v Rodney Bay

Komentáre