Plavba po Karibiku Part 6 - Grenada


Piaty deň patril Grenade, ktorá je nazývaná aj Ostrov korenia, pretože sa tam vo veľkom pestuje muškátový oriešok, ale nezaostáva ani pestovanie kakaových bôbov. Ostrov má za sebou bohatú históriu bitiek Španielov, Francúzov a Britov.  Ako mena sa používa východokaribský alebo americký dolár.

Mojím plánom pre tento ostrov bolo leňošenie na pláži, odkedy som na internete videla zábery pláže Grand Anse Bay. Cestovateľského ducha som však v sebe nezaprela a tak sme v malej zostave dobrodruhov nakoniec urobili aj obhliadku hlavného mesta St. George a absolvovali nenáročný trek k vodopádom.

Zakotvili sme už skoro ráno a tak sme neváhali a loď sme opustili už okolo pol ôsmej. Odchytili sme taxi, zjednali cenu a dali sa odviesť k pevnosti Fort George. Vyraziť skoro ráno sa vyplatilo, prišli sme úplne prví, dokonca aj tetu čo predávala lístky sme predbehli a museli sme chvíľu počkať kým sa zorientuje :) Vstupné bolo 2 USD/osoba. Fort George je najstaršou grenadskou pevnosťou a postavili ju Francúzi v roku 1705. Z vrchu je pekný výhľad na celé mesto. O podnikavosti a vynaliezavosti miestnych búchačov svedčil fakt, že v jednej časti pevnosti sa nachádza posilňovňa. Rozumné riešenie, lepšie ako nechať budovu chátrať. Z pevnosti sme sa pobrali do mesta. Navštívili sme miestne trhy, nakúpili koreniny, vanilkové extrakty (fakt dobré), zašli sme na rybí trh aj do Katedrály Nepoškvrneného počatia. Mesto je právom označované za jedno z najkrajších v Karibiku. Jeho úzke a strmé uličky nám trošku pripomínali San Francisco a výšľap ku katedrále dal zabrať.





Z mesta sme pokračovali do Grand Etang National Park k vodopádom Seven Sisters. Cesta do parku sa volá Grand Etang road, vedie dažďovým pralesom cez úzke a kľukaté cestičky, najvyšší bod ostrova a uvidíte aj obrovské bambusy, plantáže muškátových orieškov a kakaa.

Z návštevníckeho centra (rozumej malú farebnú búdku, kde sa platí vstupné 5 USD/osoba a každý sa pred odchodom a po príchode musí zapísať do knihy) trvá trek k vodopádom asi 30 minút. Každý si povinne zoberie bambusovú trekovú palicu a ide sa. Ak (ne)máte šťastie, prilepia k vám aj nejakého sprievodcu, my sme šťastie (ne)mali, všetci sprievodcovia boli v teréne, nuž nám ujo z búdky len ukázal cestu a vyrazili sme. Trek je trošku strmší ale nie je náročný, vedie cez dažďový prales, čiastočne po (pra)lesnej cestičke, čiastočne po prírodnom schodisku postavenom z kameňa a bambusových tyčí. Urči si nezabudnite pribaliť plavky, pod vodopádom sa môžete okúpať a berúc do úvahy teplo a vlhko padne osviežujúca voda dobre. Tiež nezabudnite na repelent, toto bolo jediné miesto zo všetkých ostrovov kde sa vyskytoval aj dotieravý bzučiaci hmyz. Vodopád nie je vysoký, ale je pekný a bol príjemným spestrením cesty. Ešte mi nedá nespomenúť najväčšie prekvapenie/sklamanie tohto treku: my sme totiž čakali vodopádov sedem, lebo podľa nemenovaného knižného sprievodcu ich malo presne toľko byť...nuž, nie je všetko pravda čo je napísané čierne na bielom… :)


Po šťastnom návrate – na ceste tam aj späť na nás útočil desivý bengálsky tiger – rozumej hravá mačka domáca – sme sa konečne pobrali na prekrásnu pláž Grand Anse Bay, kde nás už čakal zvyšok partie. Strávili sme tam necelé tri hodiny, ale kľudne by som tam strávila tri týždne...toto bola karibská pláž z mojich snov! Biely piesok, priezračná voda, palmy… extrémne predražené jedlo a pitie (aj keď vyprážané kalamáre boli skvelé), veď sme v Karibiku...pláž však rozhodne stála za to. Na spiatočnej ceste k lodi sme prechádzali okolo zátoky Carenage, kde kotvili farebné rybárske člnky. Z môjho pohľadu asi naj deň celej dovolenky.




TIP: Čo sa dá na ostrove ešte vidieť
  • River Antoine Rum Destilerie – destilérka fungujúca od roku 1785
  • čokoládovňa House of Chocolate v St. George – Grenada je povestná pestovaním kakaových bôbov aj výrobou bio čokolády
  • Belmost Estate – 300 rokov stará a stále fungujúca kakaová plantáž
  • Vodopád Annandale – blízko parkoviska a tak sa nenachodíte
  • Gouyave – rybárska dedinka
  • Douglaston Spice Estate

Komentáre