Plavba po Karibiku Part 8 - Martinik



Plavbu sme ukončili tam, kde sme začali – na ostrove Martinik, nad ktorým bdie stále aktívna sopka Mont Pelée a miestni ho volajú Ostrov kvetov. Je zámorským departmentom Francúzska a platí sa tu eurami. Nachádzajú sa tam rozsiahle plantáže cukrovej trstiny, ktorá sa už viac ako tristo rokov využíva najmä na výrobu rumu. Rum je tu skutočne výnimočný, nedestiluje sa totiž z melasy, ale priamo zo šťavy z cukrovej trstiny. Domáci ho odporúčajú požívať tak, že doň nasypete (ako inak trstinový) cukor, zahryznete do kúska limetky a vypijete. Mňam :)

Odlietali sme až večer a tak sme sa rozhodli pre krátku obhliadku hlavného mesta Fort-de-France a návštevu pláže. Bola Veľkonočná nedeľa a mnoho budov bolo zatvorených, tak sme si ich pozreli aspoň zvonku. Prešli sme sa okolo knižnice Bibliotheque Schoelcher, katedrály St-Louis, historickej pevnosti, po prístavnej promenáde a niekoľkých mestských uličkách.








Dovolenku sme ukončili na maličkej pláži,  kam nás odviezol taxikár. Nachádzala sa neďaleko hlavného mesta, bola fakt maličká a bola by romantická a očarujúca, keby na nej bolo aspoň o 90% menej ľudí...odtiaľ sme sa už pobrali rovno na letisko a nastavili naše radary na smer Európa. Inak čo sa týka letiska na Martiniku, odporúčam dostaviť sa MINIMÁLNE tri hodiny pred odletom, ideálne štyri. Dôvod? Neskutočne dlhé čakanie na bezpečnostnú kontrolu – čakali sme v neskutočne dlhom rade HODINU A POL! Ďalšiu viac než pol hodinu sme čakali na pasovú kontrolu. Dobre čítate, ako občania EÚ zdržiavajúci sa v EÚ sme s niečím takým nepočítali (a asi ani miestny personál, fungovali až dve okienka). V takmer rovnakom čase odlietali tri lietadlá a ľudí na letisku bolo požehnane. Rovnaké prekvapenie sme zažili po prílete do Paríža, tiež sme museli prejsť pasovou kontrolou. Na letisku na Martiniku si dajte pozor aj na dovolenú váhu batožiny, pracovníci na check-in sú na to dosť prísni a kľudne vás nechajú kufor prebaliť alebo od vás žiadajú zaplatiť závratnú sumu.



TIP: Čo sa dá na ostrove ešte vidieť

  • bývalé hlavné mesto St-Pierre, ktoré pochoval výbuch sopky Mont Pelée
  • údajne najkrajšia pláž Martiniku Grande Anse des Salines

Komentáre