Plavba po Karibiku Part 4 - Barbados


Tretí deň patril Barbadosu. Ostrov ako prví obsadili Španieli, ktorí oň následne súperili s Francúzmi a Angličanmi. Ako Sv. Lucia, aj Barbados má v súčasnosti plnú nezávislosť, hlavou štátu je britská kráľovná zastupovaná generálnym guvernérom a je súčasťou Britského Spoločenstva národov. Platí sa barbadoským alebo americkým dolárom.

Plán na obhliadku ostrova sme mali, vytlačenú mapu tiež a mali sme šťastie aj na vodiča taxi, ktorý bol nielen vodičom, ale aj skvelým sprievodcom.

Začali sme obhliadkou hlavného mesta Bridgetown, ktoré je plné starých koloniálnych budov.




Odtiaľ sme pokračovali na exkurziu do destilérky Mount Gay Rum Distilleries, ktorá zahŕňala krátky výklad o jej histórii, video o výrobe rumu a zlatý klinec programu – ochutnávku rumu. Ja osobne by som návštevu tejto destilérky pri ďalšej návšteve Barbadosu vynechala, aj keď je najstaršia na ostrove, bola som sklamaná, že sa nenachádzala na mieste originálnej fabriky, šlo len o akési návštevnícke centrum, nevideli sme teda výrobu naživo. Rum bol však skvelý, ochutnávka celkom štedrá, aj sme pár fľaštičiek nakúpili, ale raz stačilo. Nabudúce by som navštívila radšej destilérku na inom ostrove.


Posilnení karibským mokom sme sa vybrali na pláž Paynes Bay, jednu z najobľúbenejších pláži ostrova. More bolo tyrkysovo modré, piesok biely, ale pri vstupe do mora bolo dosť koralov a aj mierne vlnky ich hádzali na nohy. Údajne sa tu mali vyskytovať aj morské korytnačky, ale na tie sme šťastie nemali.

Po dvoch hodinách leňošenia banda cestovateľov pokračovala v obhliadke ostrova. Náš vodič – sprievodca nám ukázal ulicu, ktorá je pomenovaná po Rihanne aj jej súčasný dom (rozumej skoro palác), cez polia cukrovej trstiny sme sa presunuli na vyhliadku Cherry Tree Hill a k starému veternému mlynu na cukrovú trstinu Morgan Lewis Windmill.



Cestou popri krásnych a divokých plážach sme sa presunuli do mestečka Bathsheba, ktoré je rajom surfistov. More tu bolo divoké a panorámy prekrásne. Rozhodne ho pri návšteve ostrova nevynechajte.




Deň sme zakončili kúpaním na mestskej pláži, ktorá bola úplne dokonalá. Biely múkový piesok, azúrové more, minimum ľudí, voda teplá ako čaj. Absolútna čerešnička na torte.



Komentáre