Banana bread s polevou z arašidového masla - najlepší banánový koláč (vegan)

 Banana bread, alebo banánový chlieb je ideálny koláč, ak doma nájdete zabudnuté, už takmer čierne banány, ktoré nechcete hodiť do koša. Aj napriek tomu, že koláčik je vegan, je jemný, vláčny a nadýchaný, žiadna suchá hutná buchta. Koláčik je rýchly a jednoduchý, ideálny ako dezert po nedeľnom obede - najlepšie s kopčekom vanilkovej zmrzliny :) Piekla som ho niekoľko krát, aj v "športovej verzii" s proteínovým práškom* na zdravé raňajky, ktoré poskytnú energiu na celé dopoludnie :)    



(fotky: www.dushafoto.blogspot.sk)

okrúhla forma s priemerom 20 cm alebo forma na chlebíček (koláč bude dosť vysoký, pokiaľ chcete nižší a viac, použite formu s priemerom 24 cm)

Ingrediencie:
2 väčšie alebo 3 menšie veľmi zrelé až prezreté banány (cca 250 - 300 g bez šupky)
150 g špaldová múka hladká
125 ml olivový olej (môžete použiť aj slnečnicový)
80 - 100 g trstinový cukor (podľa toho ako veľmi sú banány zrelé - čím zrelšie, tým sladšie)
1 ČL vanilkový extrakt
1/4 ČL mletá škorica (nemusí byť)
1/2 ČL sóda bikarbóna
1 a 1/2 ČL prášok do pečiva
40 g nasekaná tmavá čokoláda (aspoň 70% kakaa)
40 g nasekané vlašské orechy (môžete použiť aj pekanové orechy)

Poleva:
40 g jemné arašidové maslo
20 g kokosový cukor
4 - 6 PL kokosové/mandľové nesladené mlieko

Na ozdobu:
10 g podrvené sušené banány

Postup:
  • Banány vidličkou roztlačíme na kašu. Pridáme cukor, olej vanilkový extrakt a škoricu a poriadne premiešame.
  • Múku zmiešame s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Prisypeme k banánovej zmesi a poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Nakoniec primiešame nasekané orechy a čokoládu.
  • Cesto vylejeme do formy na pečenie, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie.
  • Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov 30 - 40 minút. Treba to kontrolovať - test špajdľou, každá rúra pečie inak a čas pečenia závisí aj formy, v ktorej pečiete.
  • Poleva: v menšej miske ručne miešame arašidové maslo s cukrom, kým nevytvoria kompaktnú zmes. Postupne po lyžiciach pridávame kokosové/mandľové mlieko a  miešame, kým poleva nebude hladká a nebude mať požadovanú hustotu, resp. riedkosť :) Polejeme vrch koláča a posypeme podrvenými sušenými banánmi.
*pokiaľ chcete znížiť obsah cukru a sacharidov a zvýšiť obsah bielkovín, použite namiesto cukru proteínový prášok. Mám vyskúšané dve odmerky - cca 50 g - vanilkového proteínu, používam bezlaktózový Iso Whey Zero od BioTech, ale myslím, že pre ešte výraznejšiu banánovú chuť by fungovala aj kombinácia jednej odmerky banánového a jednej odmerky vanilkového proteínu.




Komentáre