Vianočný perníkový cheesecake

tortová forma s priemerom 20 cm






Korpus:
150 g vanilkové sušienky alebo vianočné pečivo - medovníčky, vanilkové rožky, linecké pečivo
75 g roztopené maslo/alsan
1/2 ČL mletá škorica
2 ČL perníkové korenie - ja som použila domáce korenie, ktoré obsahovalo aníz, koriander, kardamón, škoricu, badián, klinčeky a zázvor (výborné je aj korenie na muffiny, ktoré má podobné zloženie)
  • Sušienky, alebo pečivo rozdrvíme, pridáme korenie, zalejeme roztopeným maslom, poriadne premiešame a utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 10 minút pri teplote 180 stupňov.
Náplň:
500 g ricotta
130 g hustá kyslá smotana alebo creme fraiche
4 PL trstinový cukor
1 ČL vanilkový extrakt
1 zarovnaná PL hladká múka
nastrúhaná citrónová kôra z polovice citróna
  • Všetky ingrediencie, ktoré musia mať izbovú teplotu, vymiešame ručne v miske na hladký krém. Nalejeme na korpus a pečieme 50 minút pri teplote 140 stupňov na vrchnej mriežke. Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Poleva:
50 g hustá kyslá smotana alebo creme fraiche
2 PL med
2 ČL perníkové korenie
  • Ingrediencie zmiešame a polevu nalejeme na cheesecake. Pred podávaním uložíme aspoň na 10 hodín do chladničky. Môžeme ozdobiť domácimi medovníčkami.

Komentáre