Vianočné medovníky zo špaldovej múky

(inšpirácia: časopis Dobré jedlo)


Ingrediencie:
500 g špaldová múka hladká + na pomúčenie dosky
120 g zmäknutý alsan (maslo/margarín)
170 g práškový cukor
125 g tekutý med
3 vajíčka
1 ČL sóda bikarbóna
1 ČL mletá škorica
3 ČL perníkové korenie - ja som použila domáce korenie, ktoré obsahovalo aníz, koriander, kardamón, škoricu, badián, klinčeky a zázvor (výborné je aj korenie na muffiny, ktoré má podobné zloženie)

Postup:
  • Múku, zmäknutý alsan, cukor, med, vajíčka, sódu bikarbónu, škoricu a korenie spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto a uložíme na dve hodiny do chladničky. 
  • Z cesta odoberáme postupne menšie kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 170 stupňov 9 minút. 
Cesto je výborné, medovníčky sú hneď mäkké. Dosť sa však lepilo a preto počítajte s tým, že počas vaľkania budete musieť dosku dosť posypávať múkou. Z tejto dávky vyšlo 7 plechov medovníkov. 


Komentáre