Thajsko - Srí Lanské curry so zeleninou

 Červené curry je u nás doma absolútna klasika. Keď neviem čo uvariť, varím curry. Keď potrebujem navariť rýchlo, varím curry. Keď potrebujem nakŕmiť veľa ľudí, varím curry. Toto jedlo pre mňa predstavuje dokonalú fúziu chutí Thajska aj Srí Lanky, vôňa je thajská, chuť skôr srílanská...asi je to ťažké pochopiť, treba ochutnať :)
Používam červenú curry pastu, pretože mi najviac vyhovuje chuťovo aj stupňom pálivosti, použiť však môžete aj žltú alebo zelenú pastu. Riaďte sa tým, čo máte radi a poriadne si  jedlo užite. Veď čo je lepšie v tomto chladnom počasí ako miska pálivého curry v ruke? :)



Ingrediencie:
600 g kuracie prsia - nakrájané na malé kúsky
800 ml plnotučné kokosové mlieko z plechovky
1 ks batát - očistený a nakrájaný a menšie kúsky
1 ks väčšia mrkva - očistená a nakrájaná na kolieska
1/2 ks karfiol - nakrájaný na menšie kúsky
200 g zelené fazuľky - nakrájané na menšie kúsky
50 g červená curry pasta
2 PL olivový olej
2 steblá citrónová tráva
3 ks kafirové limetkové listy (ak nemáte, použite kôru z polovice limetky)
2 PL rybia omáčka
2 PL sójová omáčka
1 PL sirup z agáve (možno vynechať)
1 ks čilli paprička
bazalka alebo koriander

Postup:
  • Vo veľkej (fakt veľkej) panvici alebo v hrnci necháme rozpáliť olej spolu s curry pastou, pokiaľ pasta nezačne rozvoniavať a nezmäkne. Prilejeme 400 ml kokosového mlieka a miešame, kým sa pasta nerozpustí.
  • Prilejeme zvyšné kokosové mlieko, pridáme kuracie mäso, citrónovú trávu, limetkové listy alebo kôru, mrkvu a karfiol. Premiešame, panvicu alebo hrniec zakryjeme pokrievkou a na strednej teplote varíme 10 minút.
  • Po 10 minútach pridáme batát a varíme ďalších 10 - 15 minút, podľa toho, akú mäkkú chceme zeleninu.
  • Keď je zelenina mäkká, pridáme zelené fazuľky, sójovú omáčku, rybiu omáčka a agáve. Premiešame, povaríme 2 minúty a odstavíme.
  • Pred podávaním ozdobíme nakrájanou čilli papričkou a podľa chuti bazalkou alebo koriandrom.
  • Keďže curry obsahuje veľa zeleniny, prílohu k nemu nepotrebujete. Skvelo však chutí aj s jasmínovou ryžou.

Komentáre