Čokoládovo - mandľový koláč s ovocím

(inšpirácia: www.stvoryzkuchyne.com) 

Koláč, ktorý sa dá kúpiť na každej OMV pumpe a na ktorý sa mi vždy zbiehali slinky :) Chutí skvelo, vyzerá skvelo, nie je presladený a príprava zaberie len minimum času. Navyše čokoládové cesto je vegan!


tortová forma s priemerom 28 cm, prípadne plech na pečenie do 35 x 25 cm  

Ingrediencie:

Mandľové cesto:
100 g mandľová múka
40 g kokosový cukor (môžete použiť akýkoľvek)
75 g alsan (alebo maslo)
1 vajce

Čokoládové cesto:
1 hrnček = 250 ml
1 a 1/2 hrnčeka špaldová múka hladká
4 PL kokosový cukor  (môžete použiť aj trstinový, prípadne trstinový s melasou)
2 PL kakao
2 ČL sóda bikarbóna
1/2  hrnčeka olivový olej
1 ČL vanilkový extrakt
1 PL citrónová šťava
1 hrnček perlivá minerálka (možno trošku viac, závisí od typu múky)
štipka soli

Okrem toho:
200 g ovocie (najlepšie je lesné, ale použiť môžete druh, aký chcete; ak používate mrazené ovocie,
                       nechajte ho rozmraziť a poriadne stiecť od šťavy)
20 g mandľové lupienky

Sirup:
2 PL likér amaretto (pre nealko verziu použite vodu)
2 PL javorový sirup alebo agáve

Postup:
  • Mandľové cesto: cukor vyšľaháme s vajíčkom do peny, pridáme roztopený vychladnutý alsan, alebo maslo, prisypeme mandľovú múku a poriadne premiešame. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  • Čokoládové cesto: Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie - múku, cukor, sódu bikarbónu, kakao a soľ. K sypkej zmesi postupne prilejeme olej, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a minerálku a poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo. Cesto bude peniť a budú sa v ňom tvoriť bublinky - reakcia sódy, citrónovej šťavy a minerálky. 
  • Do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie vylejeme čokoládové cesto. Na čokoládové cesto ukladáme malou lyžičkou kôpky mandľového cesta. Do medzierok, ktoré ostali, nasypeme ovocie, nič sa nestane, ak bude nasypané aj na mandľovom ceste, ide len o vizuálny efekt. Celý koláč posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. 
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 45 - 50 minút.  Pokiaľ pečiete v plechu, koláčik bude nižší a stačí mu kratší čas pečenia, cca 35 minút.
  • Ešte horúci koláč polejeme sirupom z amaretta a javorového sirupu.
  • Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom (nemusíme, zasa ide o vizuálny efekt) a môžeme podávať. 



Komentáre