Striploin steak s rozmarínovými zemiakmi

Grilovacia sezóna skončila, gril je vyčistený a uložený na zimný spánok, ale túžba po poriadnom steaku bola silnejšia. Tento krát bol teda pripravený v kuchyni na steakovej panvici a chutil aj tak perfektne :)


2 porcie

Ingrediencie:
2 x 200 g striploin steak (steak z nízkej roštenky)
400 g zemiaky
1 stredne veľká cibuľa
1PL chilli olivový olej
1/4 ČL kajenské korenie
vetvička čerstvého rozmarínu
soľ, čierne korenie

Postup:
  • Zemiaky umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a každú nakrájame na tenké plátky. Zemiaky aj cibuľu dáme do plechu spolu s olivovým olejom, kajenským korením, soľou, čiernym korením a poriadne premiešame. 
  • Pečieme 60 minút pri teplote 190 stupňov. V polovici pečenia premiešame.
  • K upečeným zemiakom pridáme čerstvé lístky rozmarínu a znova premiešame.
  • Steaky pred tepelnou úpravou necháme aspoň 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  • Grilovaciu panvicu necháme poriadne rozpáliť. 
  • Pre úpravu "medium" steaky opekáme z každej strany 3 minúty. Bez oleja! Následne steaky preložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme ešte tri minúty. Až po vybratí z rúry osolíme a okoreníme.
Striploin steak bol hrubý 2 cm a tomu zodpovedala aj tepelná úprava. Vždy však platí - pokiaľ si nie ste istí ako dlho steaky opekať, zvoľte kratší čas, málo prepečené steaky sa vždy dajú dodatočne dopiecť, kým steaky už prepečené nikdy viac krvavé nebudú :)

Komentáre