Karfiolovo - parmezánové placky (low carb, gluten free, lactose free)

(inšpirácia: facebook) 

Karfiolovo - parmezánové placky sú zdravšou alternatívou zemiakových placiek. Opekajú sa na panvici iba na malom množstve oleja, nie sú mastné, nezaťažia žalúdok a obsahujú málo sacharidov. Sú bezlepkové, keďže v nich nie je múka a sú aj bezlaktózové, keďže parmezán laktózu neobsahuje.  Chuťovo sú vynikujúce a skutočne veľmi pripomínajú klasické zemiakové placky. Príprava je síce časovo náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Ja som si k nim dala syr feta s jemne nasekanou čili papričkou a veru bola to dobrotná a ľahká večera :)



cca 20 placiek

Ingrediencie:
1 HR = 250 ml
1 ks stredne veľký karfiol
1 HR jemne nastrúhaný parmezán
2 ks vajíčka veľkosť M
1 ČL majorán
1 pretlačený strúčik cesnaku
soľ, korenie
olivový olej

Postup:
  • Karfiol rozoberieme na malé ružičky a rozmixujeme v mixéri na jemno, približne na kontistenciu kuskusu, pokiaľ mixér nemáte, môžete karfiol aj nastrúhať. Po rozmixovaní by ste mali mať 4 hrnčeky karfiolu.
  • Rozmixovaný  karfiol zmiešame s parmezánom, vajíčkami, majoránom, cesnakom, soľou a korením. "Cesto" by malo mať konzistenciu vlhkého piesku.
  • Panvicu s nepriľnavým dnom potrieme olivovým olejom (alebo ideálne použijeme olivový olej v spreji) a necháme ho zohriať. Na panvicu ukladáme lyžicou kôpky "cesta", ktoré sploštíme a vytvarujeme do kruhu (alebo iného požadovaného tvaru). Malá rada: placky nerobte príliš veľké, inak sa vám budú zle otáčať. A aj keď sa vám zdá, že máte veľkú panvicu, nedávajte tam veľa cesta naraz, pretože...áno, budú sa zle otáčať :) Ja som na panvici s priemerom 28 cm robila po tri  placky a bolo to ok, štyri už boli veľa.
  • Placky opekáme z každej strany cca 4 minúty.
  • Pred každým pečením panvicu potrite (alebo nasprejujte) malým množstvom oleja.
  • Placky podávame samostatne, alebo ako prílohu k napr. kuraciemu soté, alebo posypané fetou a čili, alebo ako len chcete :)

Komentáre