Čokoládovo - mandľový koláč z mandľovej múky (low carb, gluten free)

 Tento recept je vlastne nízkosacharidovou verziou čokoládovo - mandľového koláča s ovocím, na ktorý už na u mňa na blogu recept nájdete. Myšlienka upraviť ho do bezlepkovej a nízkosacharidovej verzie sa zrodila v hoteli Permon, kde sme počas vianočných sviatkov wellnesovali a kde počas obeda presne takýto koláč podávali. Tak sa mi naň zbiehali slinky až som to nevydržala a začala experimentovať. Čuduj sa svete, experiment vyšiel na prvý pokus a chutí perfektne, na nerozoznanie od verzie s klasickou múkou.   



 
tortová forma s priemerom 24 - 26 cm

Ingrediencie:

Čokoládové cesto:
120 g jemne mleté mandle
4 ks vajíčka M (alebo 3 ks vajíčka L/XL)
50 g zmäknuté maslo (použila som bezlaktózové)
25 g kokosový olej izbovej teploty
50 g brezový cukor (xylitol) alebo akýkoľvek iný cukor
20 g holandské kakao
1 ČL vanilkový extrakt
1 ČL sóda bikarbóna

 Mandľové cesto:
80 g jemne mleté mandle
1 ks vaječný žĺtok
65 g roztopené vychladnuté maslo (použila som bezlaktózové)
20g brezový cukor (xylitol) alebo akýkoľvek iný cukor alebo 20 kvapiek flavdrops

Okrem toho:
100 g drobné ovocie - použila som mix maliny, červené a čierne ríbezle, ale použite aké máte radi, môže byť mrazené aj čerstvé, pokiaľ použijete mrazené, netreba ho vopred rozmrazovať
20 g mandľové plátky

Postup:
  • Najprv pripravíme mandľové cesto: roztopené vychladnuté maslo ručne vyšľaháme so žĺtkom, keď sa spoja, maslo zhustne. Primiešame sladidlo a mleté mandle. Zmes uložíme aspoň na 30 minút do chladničky, aby stuhla. 
  • Na čokoládové cesto najprv oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtka, zmäknuté maslo, kokosový olej, sladidlo, vanilkový extrakt a kakao do hustej peny. Ručne primiešame mleté mandle a sódu bikarbónu. Zmes bude dosť hustá.
  • Ku kakaovej zmesi pridáme tretinu vyšľahaných bielok a jemne ručne vmiešame, potom pridáme druhú tretinu bielok a vmiešame a nakoniec poslednú tretinu bielok a cesto zasa jemne premiešame. Teraz by malo mať konzistenciu klasického piškótového cesta.
  • Z mandľového cesta, ktoré už v chladničke stuhlo, odoberáme lyžičkou malé množstvo, ktoré vytvarujeme do tvaru guličky. Z tohto množstva by malo vyjsť 14 -15 guličiek.
  • Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Čokoládové cesto nalejeme do tortovej formy. Do čokoládového cesta ukladáme guličky z mandľového cesta. Do medzier v čokoládovom ceste, ktoré ostali medzi guličkami, nasypeme ovocie. Nakoniec celý vrch koláča posypeme mandľovými lupienkami.
  • Koláč pečieme v rúre vyhrietej na 180 stupňov 30 - 35 minút.
  • Skvelo chutí s kopčekom kyslej smotany :)

Komentáre