Galette plnená frangipane so slivkami a černicami

(inšpirácia: www.callmecupcake.se)

Galette je krehký ovocný koláč pôvodom z Francúzska. Je jednoduchý a rýchly na prípravu. Ovocie do náplne môžete použiť akékoľvek, podľa vašej chute, alebo zásob, alebo sezóny. Na blogu už je niekoľko receptov na gallete, tento krát som však koláč ešte trošku vylepšila a okrem ovocia som použila aj frangipane, čo je náplň do koláčov vyrobená z masla, cukru, vajec a mletých mandlí. Ideálna dobrota na letnú grilovačku, alebo len tak k nedeľnej kávičke.



(fotky: dusha foto)

1 väčšia galette

Ingrediencie
Cesto:
160 g múka špaldová hladká
50 g mandľová múka / jemne mleté mandle
1 PL kokosový/trstinový cukor
1/4 ČL soľ
1/4 ČL rozdrvený kardamon
1/8 ČL mletá škorica
150 g studené maslo
4 PL ľadová voda
  • Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kocky a prstami, alebo ručným hnetačom cesta spracujeme, kým cesto nebude mať konzistenciu hrubšej posýpky.
  • Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a jemne cesto miešame vidličkou. Cesto nehnetieme.
  • Cesto rukami prenesieme na kus potravinovej fólie (keď ho v mise chytíte, samo sa pekne spojí do gule), zabalíme a uložíme na hodinu do chladničky.
  • Po hodine cesto vyberieme z chladničky, položíme ho na veľký kus papiera na pečenie a vyvaľkáme ho do tvaru kruhu na hrúbku 3 - 5 mm.

Frangipane:
75 g mäkké maslo
75 g mandľová múka / jemne mleté mandle
70 g kokosový/trstinový cukor
1 ks vajíčko

Okrem toho:
1 PL kokosový/trstinový cukor
2 PL mandľové lupienky
slivky a černice (čerstvé alebo mrazené, ak použijete mrazené ovocie, nerozmrazujte ho)
  • Úplne mäkké maslo (nechajte ho niekoľko hodín pri izbovej teplote) vyšľaháme s cukrom. Pridáme mandľovú múku a vajce a vyšľaháme do hladka. Pozor, aj vajce musí mať izbovú teplotu, inak sa náplň zrazí!
  • Na cesto, cca 3 cm od okraja, natrieme frangipane.  Na vrch uložíme slivky a černice, prípadne iné ovocie. Okraje cesta preložíme smerom dovnútra, čím sa vytvorí akási stena, aby náplň nevytiekla.
  • Vrch koláča posypeme cukrom, vložíme do rúry a pečieme 40 minút pri teplote 200 stupňov. Po 30 minútach posypeme mandľovými lupienkami.
  • Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a podávame, skvelo však chutí, aj keď je ešte teplý. 

Komentáre