Creme Brulle Cheesecake
Spojenie cheesecake a creme
brulle – čo môže byť lepšie? Jemný, krémový, vanilkový, s
krásnou chrumkavou karamelovou krustou a šťavnatými malinami. Pre
mňa jednoznačne jednotka medzi cheesecakami.
tortová
forma s priemerom 20 - 22 cm
Korpus:
125 g špaldové sušienky bez cukru
60
g maslo (použila som bezlaktózové)
-
Sušienky pomelieme na jemno, maslo roztopíme v mikrovlnke a zmiešame so sušienkami.
-
Formu na pečenie z vonkajšej strany obalíme dvoma vrstvami alobalu.
-
Zmes utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 10 minút.
-
Vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
Náplň:
500 g mascarpone (použila som bezlaktózové)
200
ml šľahačková smotana (použila som bezlaktózovú)
50
g kokosový/trstinový cukor (môžete použiť aj viac, ale nezabudnite, že cukor ešte pôjde na vrch)
1
ks vanilkový lusk
6
ks vaječné žĺtka
-
Vaječné žĺtka šľaháme spolu s cukrom a semienkami z vanilkového cukru, pokiaľ nám nevznikne svetlá hustá pena. Prilejeme šľahačkovú smotanu a ručne premiešame.
-
K mascarpone prilejeme vaječnú zmes a ručne dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
-
Nalejeme na sušienkový základ a niekoľko krát formou udrieme o kuchynskú linku, aby sme sa zbavili bubliniek.
-
Na dno rúry na pečenie dáme plech naplnený vriacou vodou – cca 1500 ml.
-
Cheesecake umiestnime na strednú priečku a pečieme v rúre vyhriatej na 145 stupňov 75 minút.
-
Po upečení necháme cheesecake vychladnúť na izbovú teplotu a pred podávaním uložíme aspoň na 8 hodín do chladničky.
Na servírovanie:
trstinový cukor
flambovacia
pištoľ
maliny
-
Pred podávaním cheesecake pokrájame na kúsky. Každý kúsok posypeme trstinovým cukrom a pomocou flambovacej pištole cukor skaramelizujeme.
-
Ozdobíme malinami a podávame.
Rady a tipy:
Na flambovanie použite trstinový,
alebo biely cukor, kokosový nefunguje :)
Cheesecake najprv pokrájajte a
až potom posypte cukrom a skaramelizujte. Kúsky tak budú krásne
rovnomerné. Ak povrch cheesecaku najprv skaramelizujete a až potom
pokrájate, karamelová krusta bude praskať, chuti to však vôbec
neublíži.
Komentáre
Zverejnenie komentára