Špaldová ciabatta s olivami a sušenými paradajkami (vegan)

Ciabatta je talianske pečivo, trošku čapaté, na povrchu mierne chrumkavé, vo vnútri mäkučké. Hlavnými zložkami sú biela múka, droždie a väčšie množstvo vody, z ktorých vznikne ultra lepivé cesto. Pečie sa v mnohých variáciách: so sušenými paradajkami, olivami, pečenou cibuľkou, rozmarínom, alebo len klasická biela. Ja som na prípravu použila hladkú špaldovú múku, ktorá je (údajne) zdravšia a chutila výborne. Je bez laktózy, vajec a teda vhodná aj pre vegánov. 


(fotky: www.dushafoto.blogspot.sk)

4 menšie alebo 2 veľké ciabatty

Ingrediencie:
450 g špaldová hladká múka + na podsypanie
315 ml voda
1,5 ČL sušené droždie
1 ČL soľ
8 PL olivový olej (alebo olej zo sušených paradajok)
3 ks sušené paradajky naložené v oleji
10 ks olivy bez kôstky - čierne alebo zelené, prípadne kombinácia
2 ČL provensálske korenie, prípadne najemno nasekaný čerstvý rozmarín a tymián

Postup:
  • Sušené paradajky a olivy nakrájame na menšie kúsky.
  • Všetky ingrediencie dáme do domácej pekárne - do mojej idú v poradí: na spodok tekuté - voda + olivový olej (použila som olej zo sušených paradajok, ktorú ciabattu jemne ochutil a dal jej mierne ružovú farbu; keď použijete čistý olivový olej, pečivo bude svetlejšie), potom 450 gramov múky a do rohov droždie, soľ, bylinky a nakrájané olivy a sušené paradajky (nemusia byť nakrájané úplne na malé kúsky, pekáreň ich pri miesení ešte čiastočne "rozbije".
  • Zapneme program miesenie + kysnutie a necháme mašinu 90 minút makať.
  • Keď je cesto hotové, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a poprášime ho múkou. Cesto bude lepkavé, tak to je správne.
  • Cesto rozdelíme na dve, prípadne na štyri časti a vytvarujeme do tvaru obdĺžnika, okraje jemne zahneme smerom pod cesto. Netreba už miesiť, len jemne "pomačkať". 
  • Ciabatty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov 25 minút.

Komentáre