Famózna torta z čokoládovej peny s pistáciovou pastou

Neskutočné nebíčko v papuľke :) Lahodná chuť kvalitnej tmavej čokolády, jemná chuť pistácií, výrazný exotický kardamon a kyslý physalis. Či už ste čokoholik, alebo čokoládu až tak veľmi nemusíte, táto torta pohladí každý jazýček a očarí každé oko :)




torta s priemerom 20 cm

Čokoládový korpus:
2 ks vajíčka
2 PL špaldová múka hladká
2 PL trstinový cukor
1/2 ČL prášok do pečiva
1 PL kakao

  • Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a ručne primiešame k žĺtkam s cukrom. Bielka vyšľaháme do tuha a  opatrne ich ručne primiešame k zmesi. Cesto rozotrieme na plech vložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. 
  • Po upečení cesto vyklopíme na kus papiera na pečenia tak, aby bol papier, na ktorom sa cesto pieklo, hore. Papier opatrne odstránime a korpus necháme vychladnúť.
  • Na ďalší kus papiera na pečenie obkreslíme kruh podľa tortovej formy a vystrihneme ho.
  • Keď je korpus vychladený, podľa kruhu z papiera ho obrežeme, papier vložíme na dno tortovej formy a uložíme naň korpus.

Pistáciová pasta:
90 g pistácie nesolené nepražené (váha bez škrupiny)
15 g práškový cukor
30 ml voda
5 toboliek kardamonu

  • Kardamóm rozdrvíme v mažiari - bez šupky, tú odstránime. 
  • Očistené pistácie, práškový cukor a rozdrvený kardamón vložíme do mixéra a rozmixujeme na čo najjemnejšie. Čas bude závisieť od výkonu vášho mixéra. Keď už zmes pripomína prášok, postupne po 10 ml prilievame vodu a ďalej mixujeme, občas stierame zmes z bokov mixéru. Mixujeme, pokiaľ zmes nebude mať požadovanú konzistenciu, moja nebola úplne hladká, nemám na to dostatočne výkonný mixér, ale chuti neuberie, pokiaľ v nej bude cítiť maličké kúsky pistácií.

Čokoládová pena:
200 g kvalitná čokoláda - 85% - 90% kakaa (použila som Lindt)
185 ml smotana na šľahanie
3 čerstvé vajíčka veľkosť M
1  PL práškový cukor
  • Smotanu na šľahanie nalejeme do misky a dáme zohriať na horúco, nie však na bod varu.
  • Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, nasypeme ju do horúcej smotany a necháme 5 minút odpočívať. Odoláme nutkaniu čokoládu miešať. :)
  • Kým sa čokoláda roztápa, oddelíme žĺtka a bielka. Vajíčka sa budú konzumovať surové, preto je dôležité, aby boli úplne čerstvé. Bielka dáme do čistej a suchej misky a elektrickým šľahačom (kto má trpezlivosť a dostatočne silné ruky tak aj ručne) vyšľaháme do tuha. Bielka sú správne vyšľahané, ak zostanú v miske, aj keď ju obrátite hore dnom. Keď sú bielka dobre vyšľahané, prišľaháme k nim cukor. Ten spôsobí, že bielkový sneh bude vyšľahaný skutočne do tuha.
  • Čokoládu vymiešame do hladka, necháme chvíľu vychladnúť a primiešame žĺtka.
  • Naberieme kopcovitú 1 PL snehu a pomaly ho ručne primiešame k čokoláde. Potom prelejeme čokoládu do misky, z ktorej sme už vzali 1 PL snehu. Pomaly ručne miešame, kým sa zmes nespojí. Je potrebné dávať pozor, aby sme čokoládu nemiešali zbytočne dlho, chceme, aby v bielkach zostalo čo najviac vzduchu, aby bola pena krásne nadýchaná.
Na ozdobu:
2 ČL drvené pistácie nesolené nepražené
10 ks physalis

Postup:
  • Na korpus, ktorý už máme uložený v tortovej forme natrieme pistáciovú pastu. Pôjde to jednoduchšie, ak bude mať pasta izbovú teplotu. Pokiaľ by sa veľmi lepila, natierajte ju na korpus lyžicou, ktorú budete priebežne máčať v studenej vode.
  • Na pistáciovú pastu opatrne naneste čokoládovú penu a dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín.
  • Pred podávaním ozdobíme tortu drvenými pistáciami a physalisom, alebo podľa fantázie :).



































Komentáre