Losos s pestom a grilovanou zeleninou pečený v lístkovom ceste

(inšpirácia: Mary Berry)

Skvelé a jednoduché jedlo, keď chcete bez veľkej práce nakŕmiť viac ľudí. Podľa názvu sa môže zdať, že ide o obyčajné jedlo, kombinácia chutí je ale tak dokonalo vyvážená, že sa jedná o skutočnú pochúťku. Lososa som podávala na narodeninovej oslave, do prostriedku stola som položila celý pekáč a tak krájala jednotlivé kúsky hosťom na taniere. Na fotenie čas nebol, nechcela som hosťom pchať fotoaparát rovno pod nos počas jedla, odfotiť sa mi preto podarilo už len posledný kúsok - bez šalátu iba so zvyškom grilovanej zeleniny.  




pre 10 osôb


Ingrediencie:
1 kg losos v celku bez kože
2 balenia rozvaľkané lístkové cesto
2 ks menšia cuketa
200 g šampiňóny
1 ks červená cibuľa
1 ks žltá paprika
1 ks červená paprika
3 PL olivový olej
1 ČL sušený cesnak
1 ks vajíčko
3 PL červené pesto

Postup:
  • Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici zohrejeme olivový olej a zeleninu opečieme, nie úplne do mäkka, ale "al dente". Keď je zelenina upečená, primiešame sušený cesnak.
  • Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Hneď ako rúru zapneme, vložíme do nej pekáč, na ktorom sa bude piecť losos, dajte pozor na to, aby sa naň zmestil.
  • Na kus papiera na pečenie, ktorý by mal mať rozmer ako plech, na ktorom budeme lososa piecť, dáme jedno rozvaľkané lístkové cesto. Do prostriedku cesta uložíme lososa. Povrch lososa potrieme pestom a uložíme naň grilovanú zeleninu. 
  • Okraje lístkového cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a lososa so zeleninou prikryjeme druhým kusom rozvaľkaného lístkového cesta. Pokiaľ niekde lístkové cesto veľmi prečnieva, orežeme ho. Vrchné a spodné cesto po okrajoch poriadne spojíme. Zo zvyšku cesta môžeme vykrojiť rybičky a použiť ich na vrchu cesta na ozdobu.
  • Vrch lístkového cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Z rúry vyberieme predhriaty plech na pečenie, preložíme naň lososa aj s papierom na pečenie a pečieme 35 - 40 minút.
Omáčka:
600 ml smotana na šľahanie
4 PL červené pesto
10 lístkov čerstvej bazalky
  • V hrnci zohrejeme smotanu, pridáme pesto a povaríme, pokiaľ omáčke mierne nezhustne. Odstavíme a na záver primiešame nasekanú bazalku.
Šalát:
poľníček, rukola, uhorka, cherry paradajky
  • V mise zmiešame poľníček, rukolu, uhorku nakrájanú na malé kúsky a cherry paradajky nakrájané na štvrťky. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.

Lososa podávame nakrájaného na kúsky, spolu s omáčkou a šalátom.





Komentáre

Zverejnenie komentára