Domáca kokosová granola (low carb, gluten free)

 Kokosová granola je skvelou alternatívou ku klasickej granole, ktorej základom sú ovsené vločky. V tejto low carb verzii tvoria základ kokosové lupienky doplnené mixom orieškov a semiačok. Použiť môžete akékoľvek orechy, semiačka, alebo podľa chuti pridať aj sušené ovocie, avšak kokosové lupienky by mali vždy tvoriť 50% granoly. Tak do chrumkania priatelia :)
 



Ingrediencie:
100 g kokosové lupienky natural
25 g mandľové lupienky (alebo nasekané mandle)
25 g nasekané kešu orechy
25 g slnečnicové semienka
25 g tekvicové semienka
1 ČL čierny sezam (kvôli farbe, použiť môžete aj biely, alebo ho nemusíte použiť vôbec)
1 PL ryžový sirup *

Postup:
  • Všetky ingrediencie okrem ryžového sirupu zmiešame a vysypeme na dostatočne širokú a vopred rozohriatu panvicu. Dostatočne širokú preto, aby sa zmes dala rovnomerne rozprestrieť a lepšie sa opiekla.
  • Za stáleho miešania opekáme až budú mať kokosové lupienky zlatohnedú farbu, tekvicové semienka začnú praskať a celou kuchyňou sa bude šíriť nádherná kokosová vôňa. (Ja osobne mám radšej granolu viac prepečenú, ale závisí od vašej chuti ako dlho ju budete piecť.)
  • Keď má granola želanú farbu, panvicu odstavíme, pridáme 1 PL ryžového sirupu a ešte raz poriadne premiešame.
  • Granolu rozsypeme na plech, alebo väčší tanier a necháme vychladnúť.
  • Po vychladnutí presypeme do vzduchotesnej uzatvárateľnej nádoby.
  • Podávame s jogurtom, smoothies, ako ozdobu na palacinky, cheesecaky, alebo vyjedáme iba tak :)
* Pokiaľ chcete granolu čo najviac low carb, alebo nechcete použiť z akýchkoľvek dôvodov sladidlo, vymeňte ryžový sirup za roztopené kokosové maslo. Je jemne sladké, ale neobsahuje žiadny cukor.

Komentáre