Škoricový cheesecake z ricotty so slivkovou glazúrou
Tortová forma s priemerom 24
cm
·
Sušienky a mandle pomelieme na jemno, zmiešame s roztopeným maslom a utlačíme
na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 10 minút v rúre
vyhriatej na 180 stupňov.
Náplň:
500 g ricotta
140 g kyslá smotana
3 vajíčka
4 PL trstinový cukor
1 ks vanilkový/vanilínový cukor
1 ČL vanilkový extrakt
2 PL hladká múka
½ ČL mletá škorica (ja som použila 1 celú ČL, ale myslím, že ½ stačí, chuť škorice bola dosť výrazná)
500 g ricotta
140 g kyslá smotana
3 vajíčka
4 PL trstinový cukor
1 ks vanilkový/vanilínový cukor
1 ČL vanilkový extrakt
2 PL hladká múka
½ ČL mletá škorica (ja som použila 1 celú ČL, ale myslím, že ½ stačí, chuť škorice bola dosť výrazná)
·
Ručne zmiešame ricottu, kyslú smotanu, trstinový
a vanilkový cukor a vanilkový extrakt. Pridáme škoricu, najprv ½ ČL,
ochutnajte a ak sa vám zdá chuť málo výrazná, ešte pridajte. Nakoniec pridáme
rozšľahané vajíčka a múku a poriadne premiešame. Pečieme 60 minút pri
teplote 145 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Glazúra:
200 g slivky (ja som použila čerstvé, ale môžu byť aj mrazené)
6 ks klinčeky
1 PL kukuričný škrob
Na ozdobu: mandľové lupienky, hviezdičky badiánu
200 g slivky (ja som použila čerstvé, ale môžu byť aj mrazené)
6 ks klinčeky
1 PL kukuričný škrob
Na ozdobu: mandľové lupienky, hviezdičky badiánu
· Slivky nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca
spolu s klinčekmi, zalejeme trochou vody a varíme, pokiaľ slivky nie sú
úplne rozvarené. Necháme trošku vychladnúť.
· Slivky prepasírujeme cez sitko, podľa potreby
dolejeme vodu, aby sme získali 300 ml tekutiny, vmiešame 1 PL škrobu a privedieme
k varu. Zmes mierne zhustne. Necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme na
cheesecake. Ozdobíme mandľovými lupienkami a hviezdičkami badiánu. Aspoň na 8 hodín uložíme do chladničky.
Komentáre
Zverejnenie komentára